Tandem.hu
Tudatos Tandemugrók Oldala

Hogyan válhatok tudatos tandemugróvá

Written by  Szerkesztőség hétfő, 21 július 2008

Üdvözlünk a tudás, tudatosság megszerzése felé vezető úton.

Mire végigolvasod kis oktató anyagunkat, tudatos tandemugróvá fogsz válni.

A tudás hatalom, mi ingyen adjuk neked ;)

Ne habozz sokat, olvass!

Első lépés: Ismerd meg a tandemugrással kapcsolatos kifejezéseket!

 • üzem: A tandemugrás szempontjából kétféle üzemet különböztetünk meg. A kisgépes üzemet és a nagygépes üzemet. A különbség, a kétféle üzem között az, hogy hány ejtőernyőssel tudsz találkozni. Általában egy kisgépes üzemen kevés ejtőernyős képviselteti magát, mert a kisgép csak 3-4 ugrót tud felvinni, így nem tud kiszolgálni nagy ugró tömeget. Ha a tandemugráson kívül céljaid között szerepel az ejtőernyős fiúkkal és lányokkal való ismerkedés, akkor válaszd inkább a nagygépes üzemet. Ha csajozni jönnél, akkor el kell, hogy keserítselek, az ejtőernyős lányok kevesen vannak és mind foglaltak. Kisgépes üzem mellett szól, hogy az ország több helyén elérhető. Közel hozzád, ha fontos a távolság, ha fontos a tandemugrással kapcsolatban eltöltött idő, akkor előnyösebb egy közeli kisgépes üzemet felkeresned. Nagygépes üzem mellett szól, hogy a magasság miatt több időt tölthetsz el a levegőben, hogy lehetőséged van séta repülni az ejtőernyősökkel. Leírhatatlan élményben lesz részed, ennél idiótább társaságot még nem láttál. A sétarepülés nem 10-15 perc, hanem 30-40 perc, és ami még fontos, hogy közel annyit fizetsz, mint egy ejtőernyős, ami jóval olcsóbb, mint a normál sétarepülés és magasságban is jobb. Sétarepülés folyamán 300-1000 méteren reptetnek, egy ejtőernyős üzemen 3500-4000 méteren.
 • légijármű típusa: Az üzem általában már meghatározza, hogy mekkora géppel dolgoznak. Az L-410-es repülővel és a MI-8-as helikopterrel nagygépes üzemeket rendeznek, mert a legi járművek befogadó képessége 18 vagy annál több. Ezeknek a megtöltéséhez sok-sok ejtőernyősre van szükség. Találkozhatsz még a Cessna típusokkal, az AN-2 repülővel és még az egyéb kategóriába tartozó gépekkel. Ezekkel a típusokkal kisgépes üzemeket szoktak rendezni. A kisgépes üzemeken általában nem mennek fel 3500 méter fölé, mert jóval többe kerül, mint a nagy géppel. A felsorolt típusú légi járművek a legelterjedtebbek Magyarországon, természetesen a világban sok más repülőgépből is lehet tandemet ugrani.
 • ugrási magasság: Az a magasság, ahonnan megkezdjük a tandemugrásunkat, itt kezdődik az igazi para (para=élmény). Nagygépes üzemen általában 3800-4000 méterre, vagy egy kicsit többre megy fel a légijármű, és ezzel együtt Te is. Kisgépes üzemen 1500-3500 méterig visznek fel. Általában, a kisgépes üzemen 3300 méterre szoktak felmenni. Kérdezz rá mindig, hogy milyen magasságból történik az ugrás. Ne hagyd magad becsapni!

  "Hány méter a minimális magasság, ahonnan még tandemugrást szabályosan végre lehet hajtani?" A válasz nagyon egyszerű 1500 méter!
 • nyitási magasság: Az a magasság ahol meg kell kezdenie a tandempilótának a nyitási folyamatot. Ez azt jelenti, hogy a megkezdődik a "nagy fék" folyamata. Ez egy nagyon jó érzés, elsőként azt érzed, hogy hirtelen elkezdesz gyorsabban zuhanni. "Micsoda, a fékezés elején gyorsulok?". Igen, az oka, hogy ezidáig a stabilizátor ernyő fékezte a zuhanás sebességét, a nyitás folyamat legelején egy kis időre megszűnik ez a fékező erő. De a gyorsulás nem tart sokáig, következik a dinamikus fékezés, a függőleges zuhanási sebességből vízszintes siklási sebesség lesz. Reméljük az eddig elolvasottakból, már tudod a választ arra a kérdésre, hogy

  "Hány méteren kell megkezdenie a tandempilótának a nyitási folyamatot?" A válasz, ahogy eddig is nagyon egyszerű 1500 méteren!
 • zuhanási idő: Ez egy nagyon fontos jellemzője a tandemugrásnak. Miért is jösz tandemet ugrani?! Azért, hogy megérezd azt, amit az ejtőernyősök imádnak ebben a sportágban, a zuhanást. A tandemugrásban a zuhanás mérőszáma nem a sebesség. Ezt most jól jegyezd meg! A tandemugrásban a zuhanás mérőszáma a zuhanási idő, ami szoros kapcsolatban áll az ugrási magassággal!
 • ereszkedési idő: Az az idő, ami eltelik, az ejtőernyő kinyílásától a földet érésig. Mivel a kötelező nyitási magasság 1500 méter, ezért az ereszkedési idők általában közel egyformák.
 • ugró terület: Szokás még "dropzone"-nak is hívni. Az ugró terület általában meghatározza, hogy nagygépes vagy kisgépes üzemmel találkozol. Sajnos, van egy plafon a fejünk felett, ami a reptér földrajzi elhelyezkedésétől függően változik. Abban biztos lehetsz, hogy minél közelebb van a reptér Budapesthez, annál alacsonyabban van ez a plafon. A plafon az, ami meghatározza az ugrási magasság maximumát. Természetesen bizonyos esetekben előfordulhat, hogy Ferihegy közelsége nem nyomja le a plafont, de ez ritka. Tandempilóta választás előtt érdemes érdeklődni az ugrási magassággal felől!
 • párosugrás: Hivatalos megnevezése a tandemugrásnak. A kettő egy és ugyanaz. Nem azt jelenti, hogy a szerelmeddel párosban ugrotok ki :)

Második lépés: Ismerd meg a tandemugrással kapcsolatos szolgáltatásokat!

 • fényképezés: Napjainkban a kisméretű kamerák lehetőséget biztosítanak arra, hogy már kézi kamerázás esetén is készülhessenek felvételek. Viszont továbbra is csak a külső kamerázás esetén tud a zuhanó operatőr SLR fényképezőgépet használni.  

 • kamerázás:
  • külső kamerázás: Egy zuhanó operatőr a bukósisakjára szerelt kamerával lekövet egy másik ejtőernyőst és róla felvételt készít. Kamerás és kamerás között nagy különbségek lehetnek! Érdemes megnézni előtte néhány általa készített felvételt. Egy gyakorlott kamerás, nagyon ügyesen, sok szemszögből képes felvenni a tandemugrást. A háromdimenziós mozgás összes lehetőségét ki tudja használni, így nem egy unalmas statikus felvételt kapsz, hanem egy mozgalmas, lélegzetelállító munkát. Az ugrás megörökítése olyan élményekkel gazdagítja az ugrásodat, amely az idő múlásával se kopik meg. Egy szép felvételt büszkén fogsz mutogatni az ismerőseidnek. Az ernyő nyitási fázisát csak egy külső kamerás tudja felvenni, úgy, hogy te is szerepelj rajta.
   Ez a szolgáltatás többe kerül, mint a belső kamerázás, de nem sokkal. Megéri a pénzét! Titok, ne add tovább: Nem annyival kerül többe, mint amit elkérnek tőled, te jársz jól, a szolgáltatás többe kerül, mint amit tőled elkérnek pluszban. Érdemes megnézni, hogy mi a különbség a belső és külső kamerázás között. A felvételek magukért beszélnek. "Mondd, te mi választanál?" 
  • belső kamerázás: Egy-két éve jelent meg ez a szolgáltatás. Költségcsökkentő szempontok miatt. Ami jó is lehet neked, meg rossz is. A tandempilóta kezére szerelt kamerával ugrik, és ő készíti el a felvételt. Igen korlátozott a kamera mozgása. Ha próbáltál a sípályán kézből kamerázni, akkor tudod, hogy igen remegős felvételeket lehet így csinálni. Természetesen a nagy tapasztalatú tandempilóták képesek ezt a remegést minimalizálni, de eltüntetni nem tudják. Érdemes megnézni a tandempilóta eddigi munkáit, hogy az a minőség amit ő kezén lévő kamerával tud készíteni megfelel az elvárásaidnak.

 • videóvágás: A felvett nyersanyagból készítenek neked egy videoklipszerű anyagot. Egy jól megvágott klipet, mindig öröm megnézni. Ez a megvágott anyag elkészülhet azonnal a reptéren, vagy később is. A reptéren, a nagy rohanásban, egy laptoppal igen szűkös lehetőség van igényes munka elkészítésére. Általában egy kaptafára készülnek ezek az anyagok. Természetesen sok függ a vágótól, nagy gyakorlattal és jó ötletekkel lehet egy laptopon is igényes munkákat készíteni. De ezek sem lesznek egyediek. Egyedi munkát ne várj el a repülőtéren. Ha megfelelő minőségű nyers felvételed van az ugrásodról és szeretnél egy egyedi, igényes filmet, akkor érdeklődj, van néhány jó ötletgazdag, vágási tapasztalattal rendelkező ejtőernyős (pénzbe kerül, mint minden a világban). Megfelelő minőségű felvételek leginkább egy jó külső kamerástól származhatnak, fényképekkel kiegészítve. Ejtőernyőzéssel kapcsolatos videókat találsz a főoldalon.

 • tandembón, tandemkupon: Lehetőség arra, hogy előre megvedd a tandemugrást és így, például, ajándékba tudjad adni. Szép ajándék! Azért néhány dologra oda kell figyelni! Mindig nézd meg meddig érvényes! Érdeklődj utána, hogy érvényességi időn túl, milyen lehetőségeid vannak. Általában egy évig érvényesek ezek a bónok, kuponok. Itt is verseny van a piacon, előfordul a több évig érvényes bón, kupon is. Előfordul, hogy későn kap észbe a megajándékozott és elveszti ezt a szuper ajándékát és akkor volt is ajándék, meg nem is.
  Ha bónt, kupont veszel feltétlenül kérj számlát! A bónt, kupont kiállító személy nem lehet garancia arra, hogy nem tűnik el. A kiadott számla, nagyobb védettséget ad neked. A felhasználási feltételeket írásban kérjed el (apró betűs részekre figyelj), a szó elszállhat, az írás tuti megmarad! Ne dőlj be az olcsó bónoknak, kuponoknak! Érdeklődj mindennek utána. Lehet akciós, de mindig gondolj arra, hogy valahol meg akarják keresni rajtad azt a pénzt, amit az olcsóbb vásárlásnál nem fizettél ki. Akciós bón, drága kamerázás, jóval drágább kamerázás. Ne hagyd magad becsapni!

 • második ugrás kedvezmény:
 • tanfolyam kedvezmény:
 • csoport kedvezmény:
Harmadik lépés: Tanuld meg, használni és a matematika nyelvére lefordítani az itt szerzett tudásodat!
 
Az alábbi linken további információkat szerezhetsz a tandemugrásról, így még tudatosabb tandemugróvá válhatsz: A tandemugrás és a zuhant idő kapcsolata.
 
Negyedik lépés: Dönts szubjektíven :)

 

© 2017 Tandem.hu
Készítette: tarhely.hu