Tandem.hu
Tudatos Tandemugrók Oldala

Tandemugrásom - Dózsa Tünde

Written by  Dózsa Tünde hétfő, 31 augusztus 2009

Mivel eddig is vonzottak a nem konvencionális hobbik, most mégis úgy éreztem hogy valami újra és különlegesre vágyom, ezért elkezdtem odafigyelni, amikor egy barátom az ejtőernyős élményeit mesélte.
Felvetésemre ajánlotta, hogy tud egy csapatot, akikkel nagyon megérné kipróbálni az ejtőernyős tandemugrást, és hétvégén pont lesz is egy jó lehetőség Kaposújlakon.

Mivel mindig féltem a hullámvasút tetején, meg általában az olyan helyzetektől is, amit nem én kontrollálok, ez jó lehetőségnek tűnt arra hogy legyőzzem önmagam. Rövid gondolkodás után körbejártam a témát, és eldöntöttem, hogy erre van most szükségem :) Ha már különleges élmény, gondoltam nem csak egy órát szánok rá, hanem leutazok előző nap és kiveszem a részem a csapat estéjéből is. Megnéztem az utolsó landolásokat szombaton, majd meghallgattam sok sztorit és este csatlakoztam az összejövetelhez. Mit mondjak, szürreális élmény volt: ott volt szörföscsávó, szupermen, rasztaarc, Túrórudi, Dr House és Kojak, többek közt :)



Egy idő után elkezdtem feszegetni, hogy kivel is fogok ugrani másnap, hogy legalább kicsit megismerhessem azt, akire az életemet bízom. Erre poénból (akkor legalábbis azt hittem) rámutattak 2 eléggé kétes alakra... Másnap aztán kiderült, hogy még meg kell várni, míg fölébrednek a delikvensek, ha ez nem jön össze fél 10-ig, akkor b terv. Nagy nehezen megérkezett a pilótám is, szörföscsávó.... tehát nem vicc volt :) Ekkor még a kamerás sehol, de megbeszéltük, hogy inkább tegyünk úgy, mintha minden az irányításuk alatt lenne, úgy mégiscsak jobb lesz nekem...

Mikor mindenki megérkezett, igen jó hangulatú 5 perces felkészítés következett, így szerencsére minden kétségem és aggodalmam eloszlott - ezek biztos nagyon profik, ha 10 perccel a felszállás előtt ráér mindent elintézni. A gépen folytatódott a móka-kacagás, így tényleg felejthetetlen lett az alkalom. 4000 m helyett sikerült 4200-ra is felmenni, biztos ami biztos. Mikor aztán összecsatolva az ajtó felé kezdtünk totyogni, kezdtem fölfogni, hogy most aztán tényleg eljön az a pillanat, amitől azért előző éjjel leizzadtam: hason kidőlni a semmibe, egy még teljesen működő repülőgépről...

Ahogy sejtettem, eljött a teljes pánik és görcs, mintegy 5 másodpercig, amikor elkezdtünk zuhanni- szerencsére ekkor nem látszik az arcom a felvételen :) Utána rájöttem, hogy akkor már érdemes kihozni a legjobbat a helyzetből, és akár élvezhetném is a zuhanást. Ismét jól jött rasztaarc kellemesen ellazító marháskodása, így szinte pár pillanatnak tűnt az egész szabadesés... utána ernyőnyitás, és mintha szálltunk volna a föld fölött. Erre a részre nem is készültem előtte, mert inkább a szabadesés foglalkoztatott, de ez talán még különlegesebb élmény volt.

Nagyon büszke voltam magamra, hogy ezt megcsináltam, és úgy sejtem, hogy azért ilyen fanatikusak a csapat tagjai, mert ez tényleg egy iszonyatos szabadságérzést ad, és lehetőséget az itt-és-most megélésére. Akkor még azt mondtam bizonytalanul, hogy nem valószínű hogy újra ugranék, de mostanra már azt mondanám, hogy nyuszi voltam, és simán kipróbálnám a szaltózva ugrást és az ejtőernyő irányítását is :)

Köszönöm Srácok, Zsííír volt !!!

© 2017 Tandem.hu
Készítette: tarhely.hu